ZUPY

MLEKO KOKOSOWE W ZUPIE Z WARZYWAMI

24 lutego 2016
One More Thai - mleko kokosowe w zupie tajskiej

Często jak mam ochotę na zupę to przychodzi mi na myśl mleko kokosowe. To również przywołuje tajskie smaki, które są najbliżej mojego serca. dzisiaj kolorowo i z samymi warzywami. Pamiętajcie by kupować mleko kokosowe pełnotłuste czyli około 17% tłuszczu powinno zawierać oraz z jak największą ilością ekstraktu kokosowego. Pożądany wynik  to 90%. Wówczas mleko kokosowe będzie idealnym akcentem w tajskiej zupie z warzywami. 

Składniki:

2 duże czerwone papryki

1 pomidor pokrojony w łódeczki

1 mleko kokosowe 400 ml

woda 400 ml

1 saszetka pasty holy basil – do kupienia w sklepach z żywnością orientalną

2 liście limonki Kaffir

pęczek kolendry

2 papryczki chilli

1 łyżeczka soku z limonki

1 łyżka sosu rybnego

1 łyżka oleju

1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru

1 cebula drobno pokrojona

Przygotowanie

Paprykę pokroić na drobne kawałki. W garnku rozgrzać jedną  łyżkę oliwy i dodać pastę holy basil. Chwilę pomieszać. Następnie dodać imbir i cebulę. Chwile podsmażać. Dodać paprykę i dalej chwilę mieszać w garnku. Następnie dodać papryczkę chilli drobno posiekaną, mleko kokosowe oraz wodę i zagotować z listkami limonki Kaffir. Teraz dodać pomidory.  Na koniec dodać sok z limonki, sos rybny i posiekany drobno pęczek kolendry.

mamalyga_paprykowa po tajsku

mamalyga_paprykowa po tajsku

 

mamalyga_paprykowa po tajsku

mamalyga_paprykowa po tajsku

You Might Also Like

Brak komentarzy

NAPISZ KOMENTARZ