CURRY, RYBY I OWOCE MORZA

ZIELONE CURRY Z MAŁŻAMI I TRAWĄ CYTRYNOWĄ

24 lutego 2016
One More Thai_zielone curry z malzami-12

Zielone curry to moja ulubiona pasta. Od niej zaczęła się cała przygoda z tajskim gotowaniem. Zielone curry w swoim składzie zawiera zielone papryczki chilli. 

Zielona pasta curry (Nam Phrik Kaeng Khiaw Waan)

Składniki:

10 zielonych papryczek chilli

2 czerwone papryczki chilli

1 łyżeczka startego galangalu

1 łyżka trawy cytrynowej świeżo posiekanej

1/2 łyżeczki liści limonki kaffir świeżo posiekanych

3 łyżki korzeni kolendry świeżo posiekanych

2 łyżki szalotki drobno posiekanej

1/4 filiżanki czosnku drobno posiekanego

1 łyżeczka pasty krewetkowej

1 łyżeczka sprażonych i utartych nasion kolendry

1/2 łyżeczki prażonych i utartych nasion kminu

1 łyżeczka soli

Zielone curry – przygotowanie:

Oczyść chilli z nasionek. Namocz w wodzie do momentu, aż zmiękną. Następnie odciśnij wodę. W moździerzu utrzyj na pastę: sól, kurkumę, galangal, trawę cytrynową, liście limonki kaffir, korzenie kolendry i pieprz. Dodaj szalotkę i czosnek i ucieraj, aż pasta będzie gładka, następnie dodaj pastę krewetkową i dokładnie wymieszaj.

Zupa, którą dzisiaj przygotowałam oprócz pasty i małży zawiera trawę cytrynową, która ma łagodzące właściwości na przewód pokarmowy.

Składniki dania:

700 g małży

600 ml mleka kokosowego

200 ml wody

5 liści limonki kaffir podartych na kawałki

3 kłącza trawy cytrynowej

garść liści świeżej bazylii tajskiej lub mięty

3 łyżki sosu rybnego

1 łyżka cukru palmowego

Przygotowanie:

Zagotuj mleko z wodą. Dodaj liście limonki Kaffir oraz rozgniecioną i pokrojoną na mniejsze kawałki trawę cytrynową. Gdy mleko zacznie wrzeć dodaj małże i gotuj aż się otworzą. Na koniec dopraw sosem rybnym i cukrem palmowym. Przed podaniem udekoruj bazylią lub miętą.

One More Thai_zielone curry z malzami-12

One More Thai_zielone curry z malzami-12

One More Thai_zielone curry z malzami-12

One More Thai_zielone curry z malzami-12

You Might Also Like

Brak komentarzy

NAPISZ KOMENTARZ