MAKARON

SZYBKI MAKARON RYŻOWY PO TAJSKU

10 sierpnia 2016
One More Thai_szybki makaron ryżowy

Skorzystam dziś z sezonowej fasolki szparagowej. Możecie fasolkę wcześniej blanszować w gorącej wodzie. Będzie wówczas bardziej miękka. Danie szybkie – stir fry z warzywami i makaronem ryżowym. Z dodatkiem polędwiczki wieprzowej. 

Szybki makaron ryżowy zawsze ratuje mi życie jak potrzebuję zrobić danie w kilka minut. Należy jednak pamiętać, by rano namoczyć go w zimnej wodzie. Mocząc go w gorącej wodzie, podczas przygotowania potrawy w woku zrobi się glut. Możecie użyć dowolnych warzyw – ja skorzystałam z fasolki szparagowej gdyż jest na nią sezon teraz i nie mogę przejść obok niej obojętnie. Fasolka bez blanszowania pozostaje trochę twarda więc jeśli macie kilka dodatkowych minut to podgotujcie ją przez chwilę lub zalejcie wrzącą wodą. Danie jest łagodne!!!!! Jeśli macie wprawę w krojeniu warzyw nie powinno Wam zająć więcej niż 15 minut. Dla bezpieczeństwa zaznaczam 30 minut.

Składniki na 4 porcje:

100 g makaronu ryżowego namoczonego w zimnej wodzie

150 g fasolki szparagowej

1 marchewka pokrojona w julienne

1 tacka boczniaków

250 g polędwiczki wieprzowej pociętej na cienkie plasterki

2 łyżki sosu sojowego

1 szalotka drobno poszatkowana

2 łyżki sosu rybnego

3 łyżki sosu ostrygowego

1 łyżeczka cukru palmowego

2 łyżki soku z limonki

50 g orzechów ziemnych podprażonych na suchej patelni

2 łyżki szczypiorku pociętego na mniejsze kawałki

1 łyżka oleju roślinnego

Przygotowanie:

Fasolkę obierz z twardych końcówek i gotuj 3 minuty w gorącej wodzie lub po prostu zalej chwilę gorącą wodą. W woku rozgrzej olej. Dodaj polędwiczkę wieprzową i chwile podsmażaj. Następnie dodaj szalotkę, marchewkę, fasolkę i boczniaki. Dokładnie wymieszaj i dalej smaż na dużym ogniu. Następnie dodaj makaron ryżowy z odrobiną wody. Mieszaj energicznie i dodaj sosy: ostrygowy, sojowy i rybny. Następnie cukier, sok z limonki i szczypiorek. Na koniec udekoruj orzechami.

One More Thai_szybki makaron ryżowy

One More Thai_szybki makaron ryżowy

 

 

 

 

You Might Also Like

7 komentarzy

  • Reply ThaiLover 5 marca 2017 at 19:44

    Niedobre, mdłe, nie polecam!!! Połaczenie smaków jakby 3-latek bawił sie w kucharza.

    • Daria Ładocha
      Reply Daria Ładocha 5 marca 2017 at 20:02

      Kuchnia tajska jest specyficzna i wymaga przede wszystkim połączenia w daniu 5 smaków. Bardzo trudno określić ich ilość. Doprawiania dań tajskich uczę się o d 10 lat w Tajlandii. Napisz coś więcej, czego Ci brakuje i zmodyfikujemy przepis tak, by Ci smakował. Na miarę 34 lat bo dokładnie tyle mam lat. Pozdrawiam

  • Reply MiejskoWiejsko 28 lutego 2017 at 11:25

    Super! O moczeniu makaronu w zimnej wodzie nie słyszałam. Teraz spróbuję wg Twojego sposobu – może tym razem obejdzie się bez glutów 🙂

    • Daria Ładocha
      Reply Daria Ładocha 28 lutego 2017 at 18:07

      Trzymam kciuki!

  • Reply Sarna 13 września 2016 at 12:09

    Wczoraj świętowaliśmy z mężem rocznice ślubu i przygotowałam Twoje wspaniałe danie. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia ! Mój ukochany stwierdził, że jest prawdziwym szczęściarzem, a ja się zastanawiam czy miał na myśli mnie czy Ciebie, bo w końcu ja przygotowałam tylko danie, ale przepis i cenne wskazówki są Twoje 🙂 Ściskam…

  • Reply Ka-ha 23 sierpnia 2016 at 22:13

    Droga Dario 🙂
    Czy możesz mi podpowiedzieć czy polędwiczki przed smażeniem powinnam doprawić solą i pieprzem ? I czy orzeszki ziemne powinny być bez soli, czy też mogą być solone ? Pozdrawiam- K.

    • Daria Ładocha
      Reply Daria Ładocha 13 września 2016 at 21:54

      Orzeszki mogą być solone a polędwiczki bez doprawiania. Pozdrawiam

    NAPISZ KOMENTARZ