DANIA Z RYŻU

SMAŻONY RYŻ Z ANANASEM I ORZECHAMI NERKOWCA

24 lutego 2016
One More Thai - smażony ryż z orzechami nerkowca

Dobre tajskie danie, które przypadło do gustu moim dzieciom podczas podróży. Było to pierwsze danie, które kiedyś ugotowałam w telewizji śniadaniowej. W swoim składzie zawiera orzechy nerkowca, które chrupią i słodko – kwaśnego ananasa, który nadaje potrawie bardzo tajskiego wyrazu

Składniki (dla 1 osoby):

miseczka ugotowanego ryżu jaśminowego

2 plasterki ananasa świeżego lub z puszki pokrojonego na mniejsze kawałki

pół szalotki

łyżka sosu ostrygowego

łyżka sosu rybnego

łyżka sosu sojowego

szczypta soli

szczypta cukru palmowego lub brązowego

1 jajko

50 g orzechów nerkowca

łyżeczka oleju do podsmażenia

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni prażymy orzechy nerkowca
  2. Na odrobinę oleju w woku wbijamy jedno jajko. Następnie dodajemy drobno pokrojoną w piórka szalotkę. Potem dodajemy ananasa energicznie mieszając, miseczkę ryżu i wszystkie sosy wraz z przyprawami.
  3. Na sam koniec dorzucamy orzechy i jeszcze chwilkę całość mieszamy
  4. Następnie odmierzamy miseczkę potrawy i jak babkę z piasku wyrzucamy na talerz dekorując orzechami nerkowca.

One More Thai - smażony ryż z orzechami nerkowca

 

One More Thai - smażony ryż z orzechami nerkowca

You Might Also Like

6 komentarzy

  • Reply MiejskoWiejsko 28 lutego 2017 at 11:27

    Sposób podania – przepiękny. No i na pewno jest to przepyszne danie… Czuję, że spędzę dłuuugie godziny na Twoim blogu… a potem w kuchni… a potem wszystko zjemy zbyt szybko 🙂

    • Daria Ładocha
      Reply Daria Ładocha 28 lutego 2017 at 18:06

      Dziękuję i bardzo mi miło. Powodzenia i pisz gdybyś miała jakieś pytania 🙂

  • Reply Marta 17 stycznia 2017 at 10:14

    Miseczka ryżu to ile gramów ryżu?

    • Daria Ładocha
      Reply Daria Ładocha 19 stycznia 2017 at 21:34

      Około 50 gr. Pozdrawiam

  • Reply ola 26 czerwca 2016 at 22:23

    a mozna sos ostrygowy zastapic czyms innym?

    • Daria Ładocha
      Reply Daria Ładocha 10 sierpnia 2016 at 11:33

      Sos tajski grzybowy

    NAPISZ KOMENTARZ