MEDIA

DDTVN KOCHA DARIĘ W KUCHNI TAJSKIEJ

2 lutego 2016
One Mote Thai_Daria Ładocha (4)

Już kilka razy miałam przyjemność gotować w DDTVN. To fajna przygoda. Czasem odchudzam, czasem gotuję dla dzieci a czasem pielęgnuję swoją pasję dotyczącą kuchni tajskiej.Dziś zatem podróż do Krainy Uśmiechu. Wszystkie przepisy załaczam poniżej. Obiecuję więcej spotkań z Wami face to face.

TOM KHAA GAI

Składniki:

200 g filetów z kurczaka drobno pokrojonych w paski

200 ml mleka kokosowego

200g wody

1 papryczka chilli

10 plasterków galangala

6 liści limonki Kaffir

1 łodyga trawy cytrynowej obrana i ponacinana w 2 cm kawałki i zmiażdżona nożem

1 łyżka pasty Tom Khaa

1 do 3 łyżki soku z limonki

pół cukinii

1,5 łyżki cukru palmowego

2 łyżki sosu rybnego

4 kapelusze pieczarek

tajska kolendra

Przygotowanie:

Kurczaka pokrój w cienkie plasterki. Zagotuj mleko z wodą. Dodaj poszarpane liście limonki Kaffir, trawę cytrynową, galangla i pastę. Dokładnie wymieszaj, by pasta równomiernie się rozpuściła. Dodaj kurczaka. Po 3 minutach dodaj pieczarki oraz cukinię Po 2 minutach wyłącz źródło ciepła i dopraw sokiem z limonki, cukrem palmowym i sosem rybnym. Na koniec udekoruj kolendrą.

WOŁOWINA W SOSIE OSTRYGOWYM

Składniki:

300 gr wołowiny pociętej na cieniutkie plasterki

200 gr pieczarek (same kapelusze, obrane i pokrojone na 4 części)

5 grzyby Shitake namoczone w wodzie (zalane ciepłą wodę, gotowe do użycia, gdy woda ostygnie)

1/2 szczypiorku pociętego na 3 cm paski

1 papryczka chilli

1 łyżka posiekanego czosnku

1 łyżka mąki

2 łyżki sosu sojowego

4 łyżki sosu ostrygowego

4 łyżki oleju

szczypta cukru trzcinowego

szczypta pieprzu

miseczka ryżu jaśminowego

Przygotowanie:

Wołowinę zamarynuj w sosie sojowym z jedną łyżką mąki przez 15 minut. W woku podgrzej olej i wrzuć na niego czosnek i paprykę czerwoną. Smaż na średnim ogniu. Następnie dodaj pieczarki i grzyby Shitake i smaż szybko na dużym ogniu. Następnie dodaj zamarynowaną wołowinę i dokładnie wymieszaj. Smażymy ją dość krótko. Następnie dodaj sos ostrygowy, cukier oraz pieprz i dokładnie wymieszaj. Na sam koniec dodaj szczypiorek i papryczkę chilli. Podawaj z ryżem jaśminowym.

SAŁATKA Z KREWETKAMI, MANGO I CZARNYM SEZAMEM

Składniki:

pół sałaty lodowej

1 marchewka pocięta w drobne słupki

czerwona cebula pocięta w piórka

1 łyżeczka czarnego sezamu

500 g krewetek

1 ogórek pokrojony w plasterki

2 łyżki prażonych orzechów ziemnych, solonych

pół mango pokrojonego w łódeczki

1 łyżka tajskiej pasty z bazylii

sos:

1 pęczek kolendry

1 papryczka chilli

2 łyżki sosu rybnego

sok z jednej limonki

mała łyżeczka cukru

2 łyżki oliwy

opcjonalnie 3 łyżki soku ananasowego

Przygotowanie:

Krewetki podsmażamy na patelni w paście z bazylii. Następnie myjemy sałatę i kroimy lub rwiemy na drobne kawałki. Układamy na półmisku. Potem kolejno dodajemy czerwoną cebulę, marchewkę, zielonego ogórka, obrane i pokrojone mango, na środku układamy grillowane krewetki. Całość posypujemy czarnym sezamem i drobno potłuczonymi orzechami solonymi (tłuczemy je tak, by wyczuwalne pod zębami były całe kawałki). Wszystkie składniki sosu umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. Próbujemy i doprawiamy do smaku.

RYŻ JAŚMINOWY Z ANANASEM I ORZECHAMI NERKOWCA I TAJSKĄ BAZYLIĄ

Składniki:

miseczka ugotowanego ryżu jaśminowego

2 plasterki ananasa świeżego lub z puszki pokrojonego na mniejsze kawałki

1 szalotka

łyżka sosu ostrygowego

łyżka sosu rybnego

łyżka sosu sojowego

szczypta soli

szczypta cukru palmowego

1 jajko

50 g orzechów nerkowca

łyżeczka oleju do podsmażenia

garść tajskiej bazylii

Przygotowanie:

Na patelni prażymy orzechy nerkowca

Na odrobinę oleju w woku wbijamy jedno jajko. Następnie dodajemy drobno pokrojoną w piórka szalotkę. Potem dodajemy ananasa energicznie mieszając, miseczkę ryżu i wszystkie sosy wraz z przyprawami.

Na sam koniec dorzucamy orzechy i tajską bazylię jeszcze chwilkę całość mieszamy

Przekładamy na talerz i dekorujemy orzechami

You Might Also Like

Brak komentarzy

NAPISZ KOMENTARZ