Archives

ZUPY

Tom Khaa Gai

13 sierpnia 2016
One More Thai_tom khaa gai

Prosta, tajska zupa galangalowa dziś w wersji z kurczakiem. Jej wariantów jest wiele i można na prawdę dodać szereg przeróżnych składników. Ja dzisiaj dodałam kurczaka, pochwiaki, cukinię i marchewke pokrojoną w julienne Czytaj Dalej…

ZUPY

MLEKO KOKOSOWE W ZUPIE Z WARZYWAMI

24 lutego 2016
One More Thai - mleko kokosowe w zupie tajskiej

Często jak mam ochotę na zupę to przychodzi mi na myśl mleko kokosowe. To również przywołuje tajskie smaki, które są najbliżej mojego serca. dzisiaj kolorowo i z samymi warzywami. Pamiętajcie by kupować mleko kokosowe pełnotłuste czyli około 17% tłuszczu powinno zawierać oraz z jak największą ilością ekstraktu kokosowego. Pożądany wynik  to 90%. Wówczas mleko kokosowe będzie idealnym akcentem w tajskiej zupie z warzywami.  Czytaj Dalej…

DANIA Z RYŻU

SMAŻONY RYŻ Z ANANASEM I ORZECHAMI NERKOWCA

24 lutego 2016
One More Thai - smażony ryż z orzechami nerkowca

Dobre tajskie danie, które przypadło do gustu moim dzieciom podczas podróży. Było to pierwsze danie, które kiedyś ugotowałam w telewizji śniadaniowej. W swoim składzie zawiera orzechy nerkowca, które chrupią i słodko – kwaśnego ananasa, który nadaje potrawie bardzo tajskiego wyrazu
Czytaj Dalej…

CURRY, MOJA TAJLANDIA

GREEN CURRY

2 lutego 2016
One More Thai - green curry

To jeden z najstarszych wpisów z Mamałygi. Chciałam, by pozostał w takiej formie jak go kiedyś napisałam. Ten wpis ma kilka lat…..i moje kochane green curry….przepis sprzed lat, teraz robię już troszkę inaczej…

Gdy za oknem siąpi deszcz trzeba przywołać ciepłe wspomnienia. To zawsze pomaga. Do mnie powróciły zapachy Chang Mai, gdzie 7 lat temu spędziłam swój pierwszy, tajski czas. Czytaj Dalej…

SOSY I PASTY

TAJSKI SOS ANANASOWY Z DODATKIEM KOLENDRY

2 lutego 2016
One More Thai - tajski sos

Bardzo często, by dodać lekkości ostrym przyprawom w azjatyckich potrawach przyrządzam sałaty, które może nie są bardzo popularne na tajskich ulicach, ale Polakom świetnie komponują się z powiewem orientu. Taki posiłek staje się wówczas połączeniem naszych upodobań z ich wachlarzem smaków. Tajski sos ananasowy idealnie pasuje zarówno do polskich jak i tajskich składników.
Czytaj Dalej…

SOSY I PASTY

Żółta pasta curry – przepis

10 stycznia 2016
One More Thai - żółta pasta curry

W Polsce są 3 najbardziej znane pasty curry: żółta, czerwona i zielona. Poniżej przepis na najłagodniejszą z nich, która wyśmienicie komponuje się z kurczakiem, krewetkami, orzechami, marchewką, paprykami i kalmarami. Żółta pasta curry jest bardzo prosta w przygotowaniu. Nie powinno Ci zabrać jej przygotowanie dłużej niż 15 minut.  Czytaj Dalej…

CURRY

Żółte curry z kurczakiem, kasztanami i orzechami nerkowca

10 stycznia 2016
One More Thai_curry-

Żółte curry jest najmniej ostre. Do pasty dodaje się prażony kmin dzięki czemu zniewala swoim aromatem. Dobrze komponuje się z kurczakiem, krewetkami, ananasem, orzechami, marchewką, czerwona papryką. Dziś przygotuję curry z ananasem, orzechami nerkowca i kasztanami, które idealnie chrupią pod językiem. Czytaj Dalej…

ZUPY

ORIENTALNA ZUPA RYBNA

16 grudnia 2015
One More Thai_zupa rybna-9

Bardzo szybki sposób na zupę z dodatkiem pstrąga łososiowego i tajskich przypraw. Zamiast makaronu użyłam płatków sojowych, które pod wpływem temperatury rolują się w przezroczyste rurki. Z dużą ilością chilli i trawy cytrynowej oraz galangalu zupa rybna wzmacnia układ trawienny i podkręca metabolizm. Przy okazji rozgrzewa w chłodne dni Czytaj Dalej…

RYBY I OWOCE MORZA, ZUPY

MAŁŻE W ZUPIE Z TRAWY CYTRYNOWEJ

13 listopada 2015
One More Thai_małże

Prosty i bardzo wyrazisty smak zupy sprawia, że nie jest ona cudem dla każdego. Jeśli ktoś z Was nie lubi trawy cytrynowej polecam wykonać inną zupę z dodatkiem owoców morza. Ja natomiast jestem jej absolutną fanką i nie wiem jak mogła mi umknąć podczas poprzednich podróży do Tajlandii.  Czytaj Dalej…

ZUPY

TOM YUM GOONG – zupa ostro – kwaśna z krewetkami

7 października 2015
One More Thai - tom yum goong

Pomyślałam, że skoro jest tak zimno (oczywiście tylko mi) to trzeba się wewnętrznie rozgrzać. Niestety spaliłam się prawie żywcem od wewnątrz niedoceniając małych papryczek chilli tak powszechnie używanych w mojej kuchni lub przeceniając swój tajski styl jedzenia. Czytaj Dalej…

PRZYSTAWKI, SAŁATKI

TAJSKA SAŁATKA Z KREWETKAMI

7 października 2015
One More Thai_tajska sałatka-z-krewetkami-

Jak zrobić dobrą tajską sałatkę?

Przede wszystkim należy pamiętać, by sos uwzględniał w swoim składzie chińską zasadę 5 smaków czyli słodki, słony, kwaśny, gorzki i umami (nie mylić z ostrością – OSTROŚĆ TO WRAŻENIE). Czyli sok z limonki, sos rybny, cukier palmowy, czasem jeszcze tamaryndowiec. Nie możemy również zapominać i świeżych ziołach, które są niezbędne kuchni tajskiej. Bazylia, mięta, kolendra to podstawowe zioła wykorzystywane w niemalże każdym daniu. Dzisiaj sałatkę przygotowałam z gotowanych krewetek. Można je podsmażyć na czosnku z dodatkiem ulubionej pasty na przykład holy basil paste. Jednak dzisiaj wersja lekka, gotowana, z dużą ilością chilli, mięty i szalotki, która zastąpi mi cukier palmowy. Jest wystarczająco słodka, bym nie musiała dodawać już cukru do dania, które ma mi pomóc znowu poczuć nieznośną lekkość bytu po uciechach słonecznego lata. Tajska sałatka to dobry pomysł na dzisiejszy, chłodny dzień. Zapraszam na warsztaty kuchni tajskiej do Składu Bananów!
Czytaj Dalej…