Archives

CURRY, MOJA TAJLANDIA

GREEN CURRY

2 lutego 2016
One More Thai - green curry

To jeden z najstarszych wpisów z Mamałygi. Chciałam, by pozostał w takiej formie jak go kiedyś napisałam. Ten wpis ma kilka lat…..i moje kochane green curry….przepis sprzed lat, teraz robię już troszkę inaczej…

Gdy za oknem siąpi deszcz trzeba przywołać ciepłe wspomnienia. To zawsze pomaga. Do mnie powróciły zapachy Chang Mai, gdzie 7 lat temu spędziłam swój pierwszy, tajski czas. Czytaj Dalej…

ZUPY

TAJSKA ZUPA Z MAKARONEM RYŻOWYM

7 października 2015
One More Thai_tajska zupa z makaronem ryżowym

Ostro, ostro!

Uwielbiam zaczynać dzień gorącą miską zupy. Czuję wówczas jak mój cały organizm zostaje wprowadzony w ruch, metabolizm się rozkręca, no i „serce rośnie”!. Tajskie zupy kocham nadzwyczaj. Podróżując po Tajlandii, codziennie rano raczyłam się wodnistym i ognistym dobrodziejstwem z makaronem lub ryżem. Czytaj Dalej…

ZUPY

TOM YUM GOONG – zupa ostro – kwaśna z krewetkami

7 października 2015
One More Thai - tom yum goong

Pomyślałam, że skoro jest tak zimno (oczywiście tylko mi) to trzeba się wewnętrznie rozgrzać. Niestety spaliłam się prawie żywcem od wewnątrz niedoceniając małych papryczek chilli tak powszechnie używanych w mojej kuchni lub przeceniając swój tajski styl jedzenia. Czytaj Dalej…

PRZYSTAWKI, SAŁATKI

TAJSKA SAŁATKA Z KREWETKAMI

7 października 2015
One More Thai_tajska sałatka-z-krewetkami-

Jak zrobić dobrą tajską sałatkę?

Przede wszystkim należy pamiętać, by sos uwzględniał w swoim składzie chińską zasadę 5 smaków czyli słodki, słony, kwaśny, gorzki i umami (nie mylić z ostrością – OSTROŚĆ TO WRAŻENIE). Czyli sok z limonki, sos rybny, cukier palmowy, czasem jeszcze tamaryndowiec. Nie możemy również zapominać i świeżych ziołach, które są niezbędne kuchni tajskiej. Bazylia, mięta, kolendra to podstawowe zioła wykorzystywane w niemalże każdym daniu. Dzisiaj sałatkę przygotowałam z gotowanych krewetek. Można je podsmażyć na czosnku z dodatkiem ulubionej pasty na przykład holy basil paste. Jednak dzisiaj wersja lekka, gotowana, z dużą ilością chilli, mięty i szalotki, która zastąpi mi cukier palmowy. Jest wystarczająco słodka, bym nie musiała dodawać już cukru do dania, które ma mi pomóc znowu poczuć nieznośną lekkość bytu po uciechach słonecznego lata. Tajska sałatka to dobry pomysł na dzisiejszy, chłodny dzień. Zapraszam na warsztaty kuchni tajskiej do Składu Bananów!
Czytaj Dalej…

PRZYSTAWKI, SAŁATKI

SAŁATKA Z MANGO I KREWETKAMI

8 września 2015
Sałata z mango i krewetkami

Mam takie szczęście w życiu, że wokół mnie krążą wspaniali ludzie. Kilku z nich nazywam „przyjaciółmi od serca”. I Oni podróżując po świecie przywożą mi różne niespodzianki często związane z moją kulinarna pasją. Niedawno w Dahabu przybyło do mnie obłędne mango. Sałatka z mango aż się prosi na mój stół.  Czytaj Dalej…