PRZYSTAWKI, SAŁATKI

TAJSKA SURÓWKA – IDEALNY DODATEK DO TAJSKICH POTRAW

2 lutego 2016
One More Thai_tajska-surowka-6

Polacy lubią jeść surówki. Widać to po bogactwie w naszej kuchni wielorakich i kolorowych surowych warzyw z różnymi dressingami. Surówka od sałatki różni się nieznacznie – choć często stopień rozdrobnienia warzyw jest inny oraz dresssing – w surówkach zazwyczaj lżejszy

Często na warsztatach słyszę zapytania o tajski dodatek do dań głównych lub na przyjęcia. Lekki, smaczny i oczywiście z tajskim akcentem. Zatem dzisiaj tajska surówka. Albo sałatka – jak wolicie. Każdy może ją nazwać po swojemu. Ważne by dodać chilli i odpowiednio pokroić warzywa. Sos jest z dodatkiem sezamu – nie jest bardzo lekki, ale za to idealnie komponuje się z delikatnymi składnikami.

Składniki:

1/2 zielonego ogórka pokrojonego w słupki

1/2 sałaty lodowej porwanej na kawałki

1/2 marchewki pokrojonej w julienkę

6 pomidorów koktajlowych przekrojonych na połówki

2 papryczki chilli drobno posiekane

1 łyżka czarnego sezamu

Dressing:

garść liści świeżej mięty (bez łodyg)

garść liści świeżej kolendry (bez łodyg)

3 łyżki sosu rybnego

1 łyżka cukru palmowego

3 łyżki soku z limonki

1 łyżka podprażonego jasnego sezamu

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa ułóż w misce. Z wierzchu posyp czarnym sezamem. Składniki sosu oprócz jasnego sezamu zmiksuj w blenderze. Możesz też zioła drobno posiekać a sos rybny, sojowy, cukier i sok z limonki dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się cukru. Połącz je wówczas z posiekanymi ziołami i jasnym sezamem. Polej sałatę i od razu podawaj.

Mamalyga_tajska surowka

Mamalyga_tajska surowka

You Might Also Like

Brak komentarzy

NAPISZ KOMENTARZ